Over ons

Verhaal 1)  Jan de Geus

Verhaal 2) Henk de Boer


Jan de Geus 1)


Naam, Geuzentocht 2020 is geboren

 

Hoe is het idee  “ Geuzentocht2020" ontstaan

 

Zal me even voorstellen, Jan de Geus, 67 jaar, Non Profit organisator van skeelertochten

in Nederland en woon samen met Irmgard Gelens 66 jong geboren te Schiedam

 

Zou eigenlijk stoppen na de skeelertocht Groningen Maastricht 2017 - 416 km. Het zou me aller laatste evenement zijn geweest die ik opgezet had en mocht organiseren met veel vrienden en voor vele vrienden en onbekenden. Vele hadden al gezegd dat lukt

Jan niet die gaat gewoon door, hij is er teveel bij betrokken wat we aan het doen zijn.

 

Rustperiode

Na een rustperiode belde Henk Bakker, Jan zou jij één keer de kustroute willen organiseren, bijv. Harlingen Vlissingen. Huh, dat overviel me wel natuurlijk. ( ik amper uitgerust van Groningen Maastricht 2017 ) is het eerst momentje stil, ja natuurlijk Henk kan ik dat, alleen met vrienden die er ook voor gaan, en moet dat lukken. Maar ik zou stoppen toch?

 

De lente komt het nieuwe jaar in, word je toch onrustig om redenen dat het idee van Henk Bakker nog in je hoofd zit.

 

Dan is het 26 april 2018 en word je compleet overvallen en krijg je die dag de medaille in

 

“Lid in Orde van Oranje Nassau “ opgespeld voor het vele vrijwilligerswerk in de skeelersport en wordt het me toch even teveel allemaal die dag ……..

 

Dan krijg je spontaan weer een belletje van Henk Bakker, gefeliciteerd met je onderscheiding en Jan wil je het nog doen die kustroute? Deel je het met Henk de Boer, die direct zegt, Jan moet je doen en begint het echt te kribbelen….

 

De vraag?

Dan komt de vraag wat zal me vrouw Irmgard zeggen? Want zonder de steun van thuis is dit echt niet mogelijk! Ze zei gelijk: ga je gang je verveelt je toch. en als je het gaat doen, dan samen met je goeie vrienden.……….

 

Dan zijn de remmen los en ga je nog verder zoeken op het internet wat de mogelijkheden zijn onderweg.

 

Voor mezelf toch eens opgezocht wat de mogelijkheden zijn en wie de bekende zijn geweest in die Historie langs die kust route. Ga je zoeken en kom je al snel op Willem Barentsz die geboren is in Harlingen en weet jezelf wel dat grote Michiel de Ruijter in Vlissingen geboren is. Dan komt het verhaal van de Watergeuzen. Henk de Boer gelijk

héé Geusje noem het de “ Geuzentocht “ lekker kort, goed voor de website en ook voor

de internationale deelnemers. Oké goed.

 

Datum & Actie

Dan is toevallig een actie op TV van Stichting ALS en is het niet moeilijk meer om die aan de Geuzentocht te koppelen en komen we in 2021 in actie voor Stichting ALS

 

Voorlopige route

Wordt nog ingekort naar 410+ km

 

>> Klik hier <<

 

De Geuzen

De Geus is niet rechtstreeks mijn naam, maar van de echte Watergeuzen.

Ik stam er natuurlijk wel vanaf en ben er TROTS OP !

 

Dan zoek ik mijn historie uit en blijkt Margaretha van Parma gestationeerd geweest te zijn in Raamsdonk NBr. waar ik geboren ben op 2 januari 1952 weer een toeval of …?

En krijgt deze Geuzentocht een behoorlijke positieve lading kan ik je vertellen!

De Watergeuzen waren daar ook super actief, Maar zeker niet skeeleren bezig hahaha

 

Het woord Geus

Is afgeleid van het Franse gueux. Dat woord betekent armoedzaaier of schooier en kreeg

een positieve betekenis vooral wie in die tijden niet Spaansgezind was.Dan zoek ik me

voor, voorvaderen op, wat die allemaal uitgespookt hebben En ja, dan ben ik toch

duidelijk één van die schooiers, met goede bedoelingen. Altijd actie voor het goede doel!

 

Oorsprong van de benaming 'Geus'

Ligt bij een uitspraak van Karel van Berlaymont: Ce ne sont que des gueux. vertaling:

" Het zijn slechts bedelaars " Hij wilde daarmee aan de landvoogdes Margaretha

van Parma duidelijk maken dat zij zich niet hoefde in te laten met de in het Eedverbond

der Edelen verenigde aristocratie, die onder leiding van Hendrik van Brederode haar op

5 april 1566 een smeekschrift aanbood. De tegenstanders van de Spanjaarden, in het begin voornamelijk calvinisten, namen het scheldwoord over en veranderden het daarmee van een pejoratieve in een positieve benaming.

 

Nog altijd wordt de term, geuzennaam gebruikt.

 

De Geuzen

Waren van afkomst zeer gemengd. De geuzenvloot bestond vooral uit diverse landen Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Fransen enz. Een verarmde adel die verbeurd verklaarde bezittingen terug wilde (zoals Arent VII van Duivenvoorde) met daarbij avonturiers, strijders werkloze zeelui en marginale elementen, zelfs gewone misdadigers.

De geuzenvloot was in de periode 1567 - 1572 het enige werkelijk effectieve machtsmiddel dat prins Willem van Oranje tegen de Spaanse koning kon inbrengen.

Vooral in 1572 bleek de grote betekenis van deze geuzenvloot voor Den Briel.

 

Dankwoord 

Wil dan ook graag langs deze weg de vele vrijwilligers hartelijk bedanken dat ook zij weer klaar staan voor de Geuzentocht 2020. Zonder vrijwilligers geen evenement maar ook zonder deelnemers geen Geuzentocht. We starten met 218 deelnemers en vrijwilligers.

 

En zeker niet te vergeten een woord van dank aan de vele sponsoren die toegezegd hebben. En zij die niet genoemd willen worden

Want zonder sponsoren ook geen evenement waar dan ook !!

 

Nogmaals iedereen bedankt die de Geuzentocht2020 een warm hart toedragen!!

 

Mede namens de organisatie,

Met vriendelijke groeten.

Jan en Irmgard


Henk de Boer 2)


Voorstellen

Mijn naam is Henk de Boer en ben geboren op 1 juli 1956 te Simonshaven in de gemeente Geervliet op het eilandje Voorne. Mijn ouders zijn rasechte Friezen en dit bloed zit ook wel een beetje in mij.

Ik ben dus ergens achter Rotterdam geboren en verhuisd toen ik 1 jaar oud was naar Den Helder (Julianadorp). Hier heb ik tot mijn vierde jaar gewoond en zijn daarna naar Diemen verhuisd onder de rook van Amsterdam. Hier ben ik opgegroeid, naar school gegaan (soms ook niet) en heb van alles beleefd en meegemaakt.

Van 1983 tot 2008 heb ik een eigen bedrijf gehad en bijna altijd 7 dagen per week gewerkt. In 2007 heb ik mijn bedrijf verkocht en ben sinds 2009 tot heden werkzaam als “veilingmeester halbeheerder uitgaande goederen” bij BVA-Auctions.

 

Passie
Mijn grote passie is skeeleren. Vroeger skeelerde ik regelmatig van mijn huis (Almere) naar mijn werk (Amsterdam) en ’s avonds weer terug. Dit was een mooie training van 24 km heen en 24 km terug. Daarna ben ik mee gaan doen met skeelertochten van de SBN (Skate Bond Nederland). Dit was medio 2005. Eerst wist ik nog niet zo goed wat mij te wachten stond met al die afstanden en peloton tochten. Na een jaartje of wat te hebben gereden, besloot ik om wat meer te gaan rijden. In 2007 heb ik ongeveer 1100 officiële kilometers afgelegd voor het toerboekje en in 2008 kwam ik pas echt los en heb toen meer dan 3500 officiële kilometers afgelegd waardoor ik toen nummer 3 van Nederland ben geworden in het toerkanjer klassement.

 

Prestaties

Tussen 2008 en 2017 met verschillende dingen meegedaan of georganiseerd
Bijvoorbeeld in 2 dagen 240km van Voorthuizen naar Westkapelle (Zeeland) geskeelerd om daar een skeelertocht van 75km te rijden.
3x  Elfstedentocht uit geskeelerd van 225km
1x de 200km van het Oosten geskeelerd
1x rondje IJsselmeer van 340km
1x rondje IJsselmeer Markermeer (RIJM2014) 350km (367km)
Groningen Maastricht geskeelerd, 410 km in 2 dagen

 

Watskeburt

Tja en toen, 2 weken na G-M op 29 juni 2017 een acuut hartinfarct. 2x in het ziekenhuis gelegen en 4 stents geplaatst. Terug naar af en revalideren.
Nu na een jaar gaat het goed met me en lukt het weer om 100km te fietsen en 50km te skeeleren maar snelheid is nog een probleem.
Ik geloof er zeker in om voor 2021 klaar te zijn en weer mee te doen.

Hobby

Een andere hobby is het maken van de websites voor RIJM2014, Groningen Maastricht en nu voor de Geuzentocht 2020. Ook daar sta ik klaar voor.
Dan doe je in ieder geval mee voor het goede doel Stichting ALS Nederland

 

Met vriendelijke groet,
Henk de Boer